Ako sa vyrábajú naše lokše?

lokse domace1

Lokše sú neodmysliteľnou súčasťou tradičných husacích hodov. Viete ako vznikajú? Naše lokše sú znamenité, pretože ich vyrába ručne naša dodávateľka Silvia, ktorá sa k výrobe dostala takto – Keďže sa v našej rodine lokše piekli často, rozhodla som sa v roku 2016 tomuto remeslu venovať profesionálne.

História lokší siaha až do Rakúsko – Uhorska. Keďže na ich výrobu nie je potrebných veľa surovín, tak boli veľmi obľúbené vo všetkých vrstvách obyvateľstva. Postupne sa stali vyhľadávaným jedlom, ktoré je už teraz súčasťou nielen husacích hodov, ale aj ostatných hromadných osláv ako sú fašiangy, dožinky či hodové oslavy v mestách a obciach. Lokše sa vyrábajú z varených zemiakov, ktoré sa nastrúhajú najemno, zmiešajú sa s múkou, posolia sa a vytvoríme cesto. To potom vyvaľkáme na čo najtenšie placky a tie sa pečú nasucho na rozpálenej platni.  

lokse na stole

K tradičným husacím hodom ich podávame buď len omastené, alebo plnené skvelou husacou pečienkou. Ich výborná chuť sa dokonale dopĺňa s lahodnou chuťou našich húsok či kačíc. Naša reštaurácia ich má zaručene čerstvé a pripravované s láskou. Historicky bol tento druh lokší najobľúbenejší práve v oblasti Slovenského Grobu

Okrem výborných slaných lokší s husacou pečienkou máme aj skvelé sladké lokše. Viete si ich vychutnať na 3 spôsoby, plnené vynikajúcimi domácimi orechami, makom alebo nutelou. Z histórie vieme, že lokše na sladko sa najprv objavovali v okolí Moravy, ale postupne sa stali obľúbenými po celom Slovensku. 

lokse vlavo

V našej rodinnej reštaurácii pripravujeme všetky jedlá podľa starých receptov, ktoré sa v našej rodine používajú už po 3 generácie. Postupne sme ich vyšperkovali k dokonalosti, preto si naše lahodné húsky a kačky naplno vychutnáte. Sú vždy zvonku chrumkavé a zvnútra jemnučké, až tak, že mäsko krásne odpadáva od kosti. 

Príďte ochutnať aj vy, tešíme sa na vás!

Obsah článku

Ďaľšie články