Ako vznikli husacie hody a prečo sú také úžasné?

vznik husacích hodov,Ako vznikli husacie hody

Jeseň je pre mnohých milovníkov kvalitného jedla synonymom husacích hodov. Pri pochutnávaní si na jemnom husacom, ale aj kačacom mäsku, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku, iba málokto rozmýšľa nad históriou tejto obľúbenej tradície. Vedzte teda, že husacie a kačacie hody v Slovenskom Grobe sa uskutočňujú už viac ako 100 rokov. Za všetko paradoxne môže hospodársky útlm na začiatku dvadsiateho storočia. Obec a jej okolie boli bohaté na močiare a jazerá, pri ktorých žilo množstvo husí a kačíc. Keďže tieto boli dostupné, často sa ocitli na pekáčoch starých gazdín. Ba čo viac, krok za krokom si pečené husi našli cestu aj na trh, kde sa okamžite stali obľúbenou delikátnou pochúťkou, a tak to ostalo až do dnešných dní.

Husacie hody, minulosť a súčasnosť

A prečo sa táto tradícia spája práve s jeseňou? Poetickejším dôvodom sú legendy, ktoré súvisia so sv. Martinom Tourským. Hovorí sa, že tohto svätca kačky a husi pri kázňach vyrušovali, preto sa veľmi rýchlo ocitli na pekáčoch. Traduje sa tiež to, že Martin Tourský utiekol pred svojim rímskym otcom. Keď ten neskôr poslal vojakov, aby jeho syna našli, Martin sa ukryl medzi husi, ktoré ho však prezradili. Svätec skončil vo väzení a vtáky za odplatu dedinčanov zase na pekáči.

Pravdou však je, že práve počas jesene majú husi a kačky najviac tuku, ich mäso je teda jemnejšie a chutnejšie. Tak či onak, husacie hody v Slovenskom Grobe sú stále veľmi populárne aj v 21. storočí.

sv. martin tourský

Chrumkavá husacina Slovenskom Grobe po celý rok

Stačí pár slovných spojení a zaručene sa vám začnú zbiehať slinky. Jemné mäsko s chrumkavou kožou, tradičné mastné lokše, každoročne očakávaná lahodná husacia pečienka a toto všetko doplnené vínom z Malokarpatskej oblasti, ktoré bolo k tejto príležitosti ako stvorené. Jedinečné kombinácie chutí sú výsledkom mnohých pokusov našich prastarých a starých mám, a preto dostávajú návštevníci na husacích hodoch v Slovenskom Grobe to najlepšie, čo sa nám za posledné storočie podarilo vytvoriť.

vznik husacích hodov,Ako vznikli husacie hody

Najlepšia pečená kačica či hus bude pravdepodobne tá, ktorú si dáte na naozajstných hodoch, prečo si však toto úžasné a chutné mäsko nedopriať celoročne? V dnešnej dobe je to úplne normálne a výnimkou nie je ani naša rodinná reštaurácia Husacina u Jakuba v Slovenskom Grobe. Už 3 generácie sa venujeme pečeniu husaciny a za ten čas sa nám podarilo naše recepty vyšperkovať k dokonalosti. Chrumkavá husacina je tak v našej ponuke celoročne a radi ju pripravíme aj vám. Rezervujte si svoj termín a zažite jedinečný gurmánsky zážitok! 

Obsah článku

Ďaľšie články