Ako vznikla tradícia husacích hodov?

vznik husacích hodov, Ako vznikli husacie hody

Tradičné husacie a kačacie hody sa už vyše 100 rokov v období jesene spájajú s oblasťou Slovenského Grobu. Avšak v dnešnej dobe, si husacie hody môžete dopriať po celý rok. 

vznik husacích hodov, Ako vznikli husacie hody

Dôvodom, prečo sa hody spájali práve s jeseňou je, že v dávnych dobách sa husi a kačky konzumovali na Martina. Na svätého Martina, plače husia rodina, hovorievalo sa. Najznámejšie 2 legendy hovoria, že husi svojím gáganím neustále vyrušovali sv. Martina Tourského počas kázní, a preto za to teraz pykajú na pekáči. Druhá legenda zas hovorí, že keď rímsky otec poslal vojakov, aby našli Martina Tourského a priviedli ho späť do tábora, ukryl sa medzi husi. Ony ho, nanešťastie, svojím gáganím vyzradili, a tak Svätý Martin neušiel otcovmu hnevu a putoval do väzenia. Dedinčania sa potrebovali pomstiť, preto skončili husi na pekáči. 

vznik husacích hodov, Ako vznikli husacie hody

Ďalšou zaujímavosťou z minulosti je fakt, že prvé ochutnávky vína sa tradične spájali práve s husacími a kačacími hodami. Keď prišlo na porciovanie husi, rozdelenie bolo nasledovné – sluhovi sa ušlo krídlo, vyššiemu sluhovi stehno, pán domu dostal prsia a ostatní sa delili o zbytok. 

Húsky a kačky sa pečú pomaly, pozvoľna aby ich mäso ostalo šťavnaté a lahodne jemné. Pečieme ich podľa starých receptúr a preto je ich kožička do zlatova upečená a chrumkavá. K hodom neodmysliteľne patrí delikatesa v podobe lahodnej husacej pečienky, ktorú podávame s domácim čerstvým chlebíkom. K husacinke alebo kačacinke podávame skvelé domáce lokše s červenou dusenou kapustou a na záver si môžete pochutnať na babičkinej domácej štrúdle, alebo lokšiach ktoré sú pripravené na sladko. K našim chutným jedlám máte samozrejme na výber rôzne druhy vín z Malokarpatskej oblasti. 

vznik husacích hodov, Ako vznikli husacie hody

Naša rodina sa pečeniu husaciny venuje už po 3 generácie. S použitím starých receptov, ktoré sme časom vycibrili k dokonalosti sa veľmi tešíme na vašu návštevu u nás, v reštaurácii Husacina u Jakuba.